Bodhidharma

Бодхідхарма афоризми
 


Бодхідхарма

 

    Справжнє розуміння – це розуміння розуміння, а й розуміння нерозуміння.

     

    Справжній погляд означає не просто бачити бачення, а й бачити небачення.

     

    Будь-яка карма, будь вона болісною чи ні, виходить із вашого власного розуму.

     

    Коли розум не існує, то розуміння та нерозуміння однаково істинні.

     

    Коли розум існує, то розуміння і нерозуміння - однаково помилкові.

     

    Коли ви розумієте, реальність залежить від вас.

     

    Коли ви не розумієте, ви залежите від реальності.

     

    Не думати ні про що є Дзен. Як тільки ви це зрозуміли, ходіння, стояння, сидіння чи лежання – все, що ви робите, стає Дзен.

     

    Щоб побачити рибу, треба спостерігати за водою.

     

    Якщо ви бачите свою природу, то вам не треба читати сутри чи волати до Буддів. Ерудиція і знання не тільки марні, але так само туманять усвідомлення. Доктрини потрібні лише для того, щоб вказати на розум.

     

    Перебуваючи на шляху, є свідком того, що відбувається. Це вище за розуміння архатів і смертних.

     

    Багато доріг приводить на Шлях, але по суті їх лише дві: розум та практика.

     

    Бачення без бачення – це щирий погляд. Розуміння без розуміння – це справжнє розуміння.

     

    Усі будди проповідують порожнечу. Чому? Тому що вони хочуть розтрощити конкретні уявлення учнів. Навіть якщо учень прив'язаний до думки про порожнечу, він зраджує всіх будд.Один прив'язується до життя, хоча немає нічого такого, що можна було б назвати життям; інший прив'язується до смерті, хоча немає нічого такого, що можна було б назвати смертю. Насправді ніщо не народжується і, отже, ніщо не вмирає.

     

    Прив'язуючись, людина дізнається про річ чи ідею. А реальність ніколи не перебуває всередині, зовні чи посередині. Неосвічена людина створює помилки і страждає від розбіжностей. Правильне та неправильне насправді не існує. Їх створює незнаючий розум; він пізнає їх і поміщає поблизу або вдалині, усередині або зовні. Потім він страждає від різниці між ним. Такий загальний стан речей у світі.

     

    Будди минулого та майбутнього тільки говорять про цей розум. Розум це Будда, а Будда це розум. Поза розумом немає Будди, і поза Буддою немає розуму. Якщо ви вважаєте, що є якийсь Будда без розуму, то де він? Поза розумом не існує Будди, то навіщо ж уявляти його собі? Доки ви самі себе обманюєте, ви зможете дізнатися свій справжній розум. Доки ви зачаровані неживими формами, ви вільні. Якщо ви не вірите, то самообман вам все одно не допоможе. Це не провина Будди. Люди, однак, перебувають у омані. Вони не розуміють того, що їхній власний розум і є Будда. Інакше вони не шукали б Будду поза своїм розумом.

 

Будди не рятують Будд. Якщо ви використовуєте свій розум для того, щоб шукати Будду, то ви не побачите Будду. Доки ви шукаєте Будду десь ще, ви ніколи не побачите, що ваш власний розум і є Будда. Не використовуйте Будду для того, щоб поклонятися Будді, і не використовуйте розум для того, щоб волати до Будди. Будди не заучують сутр. Будди не дотримуються обітниць. Але Будди і не порушують обітниць. Будди нічого не дотримуються і нічого не порушують. Будди не творять ні добра, ні зла.

     

    Якщо ти не знайдеш незабаром Вчителя, то ти проживеш це даремно. Це правда, що ти маєш природу Будди. Але без допомоги Вчителя ти її ніколи не впізнаєш. Тільки одна людина на мільйон просвітлюється без допомоги Учителя.

     

    Імператор Лян У-ді, який був учнем Бодхідхарми і старанно допомагав поширенню дзен-буддизму в Китаї, якось запитав у патріарха, що він заслужив своїми справами у майбутніх життях? — Нічого, — відповів той. — Який же в такому разі основний принцип святого Учення? — Та воно пусте, у ньому немає нічого святого! — Хто ж ти, що стоїш перед нами? - Я не знаю, - сказав Бодхідхарма.

     

    Ти питаєш. Це твій розум. Я відповідаю. Це мій розум. Якби я не мав розуму, то як би я відповів? Якби в тебе не було розуму, як би ти питав? Те, що питає це твій розум. Протягом нескінченних, безначальних кальп, що б ти не робив, хто б ти не був, це твій справжній розум і твій справжній будда. Цей розум є будда - означає те саме. Поза цим розумом ти ніколи не знайдеш іншого будди. Шукати просвітлення або нірвани поза цим розумом неможливо. Реальність твоєї власної самоприроди, відсутність причини та наслідків, ось що означає розум. Твій розум це нірвана. Ти можеш думати, що зможеш знайти будду або просвітлення десь без розуму, але такого місця не існує.

 
Дамо